O pasmi po Belino

Enkrat hovi je za vedno hovi. To sem slišala od vzrediteljev že dolgo nazaj. Šele sedaj razumem in čutim ta stavek v polnosti. Resnično je pes človekov najboljši prijatelj kar kaže tudi navezanost in povezanost z Albo.

-

S hovawartom sem se spoznala po naključju. Za katerega sem zelo hvaležna. Hovawart je čuvaj, je lep postaven, prikupen pes. Izvira iz starih, srednjeveških kmečkih psov, ki jim v sodobnem času ljubkovalno rečemo kar HOVI in izgovorimo preprosto “hovavart”. Ta družinski pes je resnično vsestransko uporaben.

Karakter psa, ki se kaže od malih nogic pa do odraslega psa, je zame neprecenljiv. Ta razigranost, radovednost, vztrajnost me presenečajo vsakokrat znova. Prva tri leta z Belo so bila zelo živahna in aktivna ter intenzivna v učenju, spoznavanju, gibanju, doživljanu, preizkušanju. Pes je družaben radoveden in v želji ugajanja. Rad je v naši družbi in željan življenja ob nas. 

Bela uživa v igri in delu – v tem kar skupaj počneva. Je sproščena, če sem sproščena tudi jaz. Je seveda tipično senzibilna, kot hovawartu pritiče. Zame kot začetnico v pasjem življenju je bil izziv kako vzgojiti mladiča v pravega psa. Bela me je ob vsem tem na nek način vodila in mi dajala energijo. Lahko sva delali, tudi ko sem bila jaz utrujena in brezvoljna. Ni me pustila počivati in ni pozabila pokazati kdaj sem preveč popustljiva. Resnično sva rastli ena z drugo. In prav ta sinergija, ki jo je Bela sposobna, ki je je sposoben Hovawart, je korak do uspešne poti tudi za začetnike. A vsekakor le za tistega začetnika, ki je pripravljen živeti aktivno, pravično in dosledno, nežno in ljubeče življenje s psom in za psa!

Moja Bela vsako dogajanje doživlja z veseljem in prav tako je željna vzpostavljanja stikov. Do vsakega se odzove z navdušenjem, če ji le-ta da kanček svojega časa, božanja, pohvale in nagrajevanja. Rada takoj zaupa in posledično se pusti podkupovati. V vsem tem času ji je zdravje služilo brezhibno. Iz izkušenj z Belo, bi rekla da je to zelo zdrava pasma. 

Najboljše od hovija lahko pričakujete, če v psa vložite  najboljše kar zmorete, kot sem to, kot popolni začetnik uspela tudi jaz. Ob obilu ljubezni in delu z njim vas ne bo razočaral. Vedno bo tukaj z vami, prikupen, priljubljen in lep. Tako kot je tukaj Bela, v svoji najboljši izvedbi.

-

KONTAKT

info@hovawart-alba.si

+386 41 990 467

Dvor 43a, Bovec, Slovenia