Alba iz mesta vrtnic

VZREDITELJ

Tina Gabrijelčič

 
 

POLEŽENA

3. 4. 2014

 

RODOVNIK

SLRHw-000307

 

LASTNIK

Vanja Kofol

 
 

IZPITI

VZREDITELJ

Tina Gabrijelčič

 
 

POLEŽENA

4. 3. 2014

 

LASTNIK

Vanja Kofol

 
 

RODOVNIK

SLRHw-000307

 
DRUŽINA

Alba iz mesta vrtnic, ki danes sliši na ime Bela, se je skupaj s še devetimi bratci in sestricami skotila v psarni Iz mesta vrtnic 4. marca 2014, in sicer pri slovenskih vzrediteljih v Šempetru pri Gorici. Njena mama Elisha Časova je danes že priletna, a še vedno vitalna »pasja gospa«, ki šteje 12 let. Tudi Belina babica Isa Časova je bila vitalna psička, vzrejena v Sloveniji, ki je doživela zavidljivo starost. Slednja je bila po očetovi strani potomka avstrijske družine hovawartov (A leglo iz psarne “vom Schirninghof«), kjer so pasji člani dočakali najmanj 13, nekateri pa celo 15 let – prav toliko jih je dočakala tudi omenjena Belina babica.

Belin očka je postaven in krepak hovawart, ki izvira iz še vedno dejavne in uspešne avstrijske psarne “vom Tullnerbach”; njegova sestra je v tej psarni skrbela za nadaljevanje vzrediteljske tradicije gospe Rosemarie Teubl iz Dunaja. Skupaj s svojo lastnico je uspešno pridobil tudi mednarodni izpit za psa reševalca.

Med devetimi Belinimi bratci in sestricami so kar štirje (med njimi tudi Bela) pridobili vzrejno dovoljenje, od katerih so trije vzrejno dejavni. Belina sestrica Astra iz mesta vrtnic skrbi za nadaljevanje vzrediteljske tradicije v psarni Iz mesta vrtnic pri Tini Gabrijelčič. Belin bratec Ami je vzrejni samec, ki ima potomce v Italiji. 

Belina sproščenost, razigranost in radovednost se meri v obilju. Kljub svojim šestim letom ji še vedno uspeva, da z migajočim repom pozdravi vsakogar, ki gre mimo našega doma. Prav tako veselo oznanja prisotnost divjih živali, dom pa čuva z globokim, gromkim laježem. Domače dvorišče si deli z muco Piko – njuna sinergija navadno traja toliko časa, dokler se Pika ne naveliča Belinega ljubečega grizljanja in umivanja.

Radovednost, ki jo izžareva na sprehodih, je neizmerna. Vsemu zvedavo hiti naproti. Gibanje je preprosto nekaj, kar neskončno obožuje! Pohodi in druženja v naravi so tako zanjo kot zame neprecenljivi. Če je le izziv/nagrada dovolj mamljiva je brezkompromisno sposobna premagati tudi odpor do mokrega kožuha. Seveda pa je pri nas, v dolini Soče, voda deroča in ledeno mrzla.

VZREJNI PREGLEDI

nzb

Celovec, 25. 10. 2014

Ulrike Tragbar

Uspešna udeležba

jb

Celovec, 25. 10. 2015

Michael Kunze

Uspešno opravljen

Slovenski vzrejni pregled

Domžale, 25. 9. 2017

Uspešno opravljen

RAZSTAVE

Najina pot je bolj usmerjena na delo z ljudmi in doprinos družini in družbi. Zaradi tega pogleda nanjo so najine udeležbe na raznih tekmovanjih nekoliko manjše. A zaradi tega nič manj pomembne. Kamorkoli sva šli na razstavo, me je znala presenetiti in dati vse od sebe. Celo bolje kot je to pokazala doma.

cac barje - SPECIALNA RAZSTAVA ZA HW

3. 4. 2016

Monika Blaha (AT)

Razred: odprti

Ocena: prav dobro (2)

CACIB LIPICA - SPECIALNA RAZSTAVA ZA HW

9. 10. 2016

Melita Grošelj (SI)

Razred: odprti

Ocena: odlično (4)

SPECIALNA KLUBSKA RAZSTAVA ZA HW, LIPICA

7. – 8. 9. 2017

Sabine Kerschner (A)

Razred: odprti

Ocena: prav dobro (2)

 

KONTAKT

info@hovawart-alba.si

+386 41 990 467

Dvor 43a, Bovec, Slovenia